Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας 2022 

Ένα ταξίδι στην κρητική παράδοση 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1 με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Ελευθερίας Ροβυθάκη συνεργάστηκαν και υλοποίησαν ένα Πολιτιστικό Πρόγραμμα, συμμετέχοντας τόσο στην Έκθεση Αφίσας όσο και στο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας 2022, που συνδιοργανώθηκαν από  τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων. Η εργασία μας τιτλοφορείται ως «Ταξίδι στις μουσικές της Κρήτης: ο ρόλος της κρητικής μουσικής στις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου».

Η επιλογή του θέματος

Επιλέξαμε  αυτό το θέμα για τρεις λόγους. Πρώτα, είναι γνωστό ότι στο Σέλινο αγαπάμε και τιμούμε την κρητική παράδοση. Επίσης, επιθυμούμε να τονίσουμε την ανάγκη διατήρησης της κρητικής παράδοσης και γενικότερα της επαφής με τις ρίζες μας, σε μια εποχή που η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη έρχεται να επιβάλει κοινά ήθη και συνήθειες. Τέλος, η Παλαιόχωρα είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία και, ως απόρροια αυτού του γεγονότος, εμείς  φοιτούμε σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο. Έτσι αδράξαμε την ευκαιρία να μυήσουμε τους συμμαθητές μας με καταγωγή από ξένες χώρες στην παραδοσιακή μουσική του τόπου που ζουν. 

Η δομή της εργασία μας

Γυρίσαμε πίσω στον χρόνο και αναζητήσαμε τις ρίζες της κρητικής μουσικής. Αντλήσαμε υλικό για τους κρητικούς χορούς. Ένα μεγάλο μέρος της εργασίας μας αφορά στα κρητικά τραγούδια και ειδικότερα στις μαντινάδες. 

Οι πηγές του υλικού μας

Σημαντική πηγή για την άντληση του υλικού μας αποτέλεσε το διαδίκτυο. Ωστόσο, ιδανικοί συνοδοιπόροι μας υπήρξαν οι γονείς, οι συγγενείς, ακόμη και οι γείτονές μας. Αυτοί άνοιξαν τα σεντούκια της μνήμης και του σπιτιού τους. Κι εμείς βρεθήκαμε στα μοναδικά κρητικά γλέντια του παρελθόντος, τότε που άντρες και γυναίκες, νιοι και γέροι αφουγκράζονταν τη λύρα και το λαούτο για να δώσουν ρυθμό στα ζάλα τους… τότε που έκαναν τραγούδι τη χαρά, τον πόνο, τον σεβντά τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας κ. Ευτυχία Σπελέτα και κ. Αμβρόσιο Ταγιάνογλου για τη πολύτιμη βοήθειά τους! 

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελευθερία Ροβυθάκη

Άρθρο για το Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας 2022 - Χανιώτικα Νέα

Related Posts

Μετάβαση στο περιεχόμενο