«Μεγάλες προσωπικότητες της Κρήτης»

Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας 2023

Παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων

Οι μαθήτριες/τριες της Β΄ Γυμνασίου Παλαιόχωρας συνεργάστηκαν με τους μαθητές/τριες της Β΄Λυκείου Παλαιόχωρας και υλοποίησαν το Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο ««Μεγάλες προσωπικότητες της Κρήτης»», συμμετέχοντας τόσο στην Έκθεση Αφίσας όσο και στο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας στις 12/5/2023, που συνδιοργανώθηκαν από  τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Οι μαθητές ασχολήθηκαν με μεγάλες προσωπικότητες που γεννήθηκαν στην Κρήτη και επηρέασαν τόσο την ιστορία, όσο και τον πολιτισμό του τόπου τους. Με πολιτιστικό προσανατολισμό μελέτησαν προσωπικότητες που είτε διέπρεψαν στον χώρο της τέχνης, της επιστήμης, της λογοτεχνίας και της εκκλησίας, είτε ως πολιτικοί παράγοντες διαμόρφωσαν και καθόρισαν την ιστορία της χώρας τους. Η Κρήτη αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων αυτών των προσωπικοτήτων, όπως είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο Νίκος Καζαντζάκης και αρκετοί άλλοι, για τους οποίους είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον η ανεύρεση στοιχείων σχετικά με τον βίο και το έργο τους. Τα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν τόσο από το διαδίκτυο, όσο και από το αρχειακό υλικό του σχολείου μας. Η έρευνα των μαθητών τούς οδήγησε σε μια δημιουργική διαδικασία με στόχο την έκφραση, την κατανόηση, τη συνεργασία και την απόκτηση ηθικής καλλιέργειας και υγιούς πολιτιστικής συνείδησης. Παράλληλα, οι μαθητές ασκήθηκαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών, στη λήψη αποφάσεων και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων δημιουργικής σκέψης.

Ακόμη, στα πλαίσια του προγράμματος αυτού οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις 5/4/2023 στη δράση «Βόλτα στα Χανιά», όπου είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την παλιά πόλη των Χανίων και να επισκεφτούν τα μνημεία διάφορων πολιτισμών από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Η περιήγηση αυτή στην παλιά πόλη βοήθησε τους μαθητές να αντιληφθούν την αδιάλειπτη συνέχεια στην κατοίκησή της με τον εξαιρετικό κτιριακό – πολιτιστικό πλούτο. Τέλος, οι μαθητές κλήθηκαν να μάθουν να παρατηρούν το περιβάλλον τους, δομημένο και φυσικό.

Υπεύθυνοι καθηγητές

Μάμου Ευφροσύνη – Σπελέτα Ευτυχία – Καραθεοδώρου Δάφνη

Related Posts

Μετάβαση στο περιεχόμενο