3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

 

3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία

 

«Όλοι διαφορετικοί – Όλοι ίσοι»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και με την ελπίδα ότι το σύνθημα «Όλοι ίσοι-Όλοι διαφορετικοί» θα καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δράσεις με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών – μαθητριών μας. Οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν με ζήλο, εξωτερίκευσαν σχετικές σκέψεις και συναισθήματα, ήρθαν σε επαφή με τη νοηματική γλώσσα και τη γραφή Braille των ατόμων με προβλήματα ακοής και όρασης αντίστοιχα, προχώρησαν σε εικαστικές δημιουργίας στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αποδοχής, σεβασμού, ενσυναίσθησης και συνύπαρξης. 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς, από τον Ο.Η.Ε., ως παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου να εστιάσουν, έστω και για μία ημέρα, την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, περίπου το 10% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. 

Είδη αναπηρίας

1.Νοητική αναπηρία 

2.Αισθητηριακή αναπηρία

3.Κινητική αναπηρία

4.Ψυχική διαταραχή

5.Διαταραχές αυτιστικού φάσματος

6.Χρόνια προβλήματα υγείας

“Το γλωσσάρι της αναπηρίας” 

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Άτομα με κινητική αναπηρία: 

  • Δεν κοιτάμε τα άτομα με κινητική αναπηρία με απορία ή αδιακρισία. Οποιοδήποτε βλέμμα απορίας, δυσαρέσκειας και κυρίως λύπης μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία τους.
  • Αν μιλάτε για λίγο με χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου, προσπαθήστε να χαμηλώσετε στο ύψος του, ώστε να αποκτήσετε οπτική επαφή.
  • Μην αγγίζετε τα τεχνητά βοηθήματα (πατερίτσες, μπαστούνι, αναπηρικό αμαξίδιο), παρά μόνο εάν σας ζητηθεί.
  • Όταν συστήνεστε σε άτομο με τεχνητό ή ακρωτηριασμένο χέρι, μην αποφεύγετε να του δώσετε το χέρι σας.

Τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης: 

  •  Όταν συναντήσετε τυφλό ή άτομο με πρόβλημα όρασης κάντε αισθητή την παρουσία σας. Χαιρετήστε το ακουμπώντας το βραχίονά του.
  • Όταν συνοδεύετε τυφλό ή άτομο με πρόβλημα όρασης, αφήστε το να σας πιάσει από το βραχίονα. Πάντα να προπορεύεστε ένα βήμα, έτσι ώστε να σας ακολουθεί εύκολα. Μην ξεχνάτε ότι το σώμα σας είναι ασπίδα για αυτό. Οι οδηγίες που δίνετε να είναι σαφείς. Χρησιμοποιείστε λεκτικούς προσδιορισμούς, όπως εμπρός-πίσω-δεξιά-αριστερά. Όταν απομακρύνεστε από κοντά του να το ενημερώνετε.

Κωφά ή βαρήκοα άτομα:

  • Οι ακούοντες δεν θα πρέπει να αλλάζουν την συμπεριφορά τους, όταν βρίσκονται σε περιβάλλον με κωφά ή βαρήκοα άτομα. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να συμπεριφέρονται φυσιολογικά.
  • Επικεντρώστε την προσοχή σας όταν συνομιλείτε με κωφά ή βαρήκοα άτομα. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λένε τα άτομα αυτά, ζητήστε τους να το επαναλάβουν. Μην προσποιείστε ότι καταλάβατε.
  • Μιλάτε αργά και καθαρά σε κωφά ή βαρήκοα άτομα. Μη φωνάζετε και μη μιλάτε μέσα στο αυτί τους. Οι εκφράσεις του προσώπου σας και οι κινήσεις των χειλιών σας βοηθούν τα άτομα να σας καταλάβουν.

Άτομα με αυτισμό: 

  • Όταν απευθύνεστε σε άτομα με αυτισμό, χρησιμοποιείτε μικρές προτάσεις που να αποτελούνται από τρεις με τέσσερις λέξεις.
  • Τα άτομα με αυτισμό δε πρέπει να παραμένουν σε συνωστισμένους χώρους.
  • Αποφεύγετε τους δυνατούς θορύβους στο χώρο που βρίσκονται άτομα με αυτισμό, τις έντονες μυρωδιές, γενικά τα έντονα ερεθίσματα.

 Άτομα με σύνδρομο Down:

  •  Όταν θέλουμε να μάθουμε κάτι σε ένα άτομο με σύνδρομο Down, το δείχνουμε με πράξεις και όχι με λόγια. Κάθε σωστή συμπεριφορά πρέπει να επαινείται άμεσα και να ανταμείβεται.
  • Όταν απευθυνόμαστε σε άτομα με σύνδρομο Down μιλάμε καθαρά χρησιμοποιώντας απλές εκφράσεις.

Πηγή :https://sites.google.com/site/diaforetikosisos/kanones-symperiphoras-epikoinonias-me-atoma-me-anaperies

Εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν: Ελευθερία Ροβυθάκη, Αμβρόσιος Ταγιάνογλου, Κατερίνα Λακιωτάκη

Related Posts

Μετάβαση στο περιεχόμενο