Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Δράσεις μαθητών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη 2η ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του μήνα Φεβρουαρίου.  Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημέρωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την οποία οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν σε  ζωντανή  σύνδεση.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έδωσαν σαφείς οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές για τη σωστή χρήση του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν  στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, τις παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τον διαδικτυακό εξαναγκασμό και εκβιασμό, τον εθισμό στο διαδίκτυο, το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbulling), ενώ επιπλέον επισημάνθηκαν  οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την αλόγιστη και δίχως κανόνες χρήση του διαδικτύου.

Οι  μαθητές ενημερώθηκαν για την ανάγκη  προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής, της οικογένειάς τους και των φίλων τους, αλλά και για την ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. ιστολόγια) με βασική αρχή τη διασφάλιση των προσωπικών τους δεδομένων. Ενημερώθηκαν, επίσης, τόσο για τα θετικά οφέλη του διαδικτύου (ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία κ.ά.) όσο και για τις αρνητικές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του (εικονικός  χρόνος, παιχνίδια, στέρηση ωρών από το διάβασμα και τον ύπνο κ.ά.).

Οι ομιλητές τόνισαν ότι η πλοήγηση στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται με κριτική σκέψη. Συμβούλεψαν τους μαθητές να αποφεύγουν το παράνομο “κατέβασμα” φωτογραφιών, μουσικής, βίντεο και  εργασιών. Έδωσαν, επιπλέον, σαφείς οδηγίες για τις ενδεδειγμένες κινήσεις τους σε περίπτωση παρενόχλησης μέσω διαδικτύου.  Ολοκληρώνοντας, υπενθύμισαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας με ειδικούς της Ασφάλειας.

Τις επόμενες ημέρες οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου, περιηγήθηκαν στην ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/,   παρακολούθησαν βίντεο για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, ασχολήθηκαν με κουίζ και ανάρτησαν στις τάξεις τους βασικούς κανόνες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Related Posts

Μετάβαση στο περιεχόμενο