Η διπλή επέτειος, εθνική και θρησκευτική, της 25ης Μαρτίου γιορτάστηκε στο Γυμνάσιο Παλαιόχωρας. Στις κρίσιμες κοινωνικο-οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε, οι επετειακοί πανηγυρισμοί φαντάζουν συχνά σαν γραφικά, κούφια λόγια, φαντάσματα του παρελθόντος. Ωστόσο, ο Αγώνας του ’21 παραμένει διαχρονικός κι επίκαιρος, όπως κατάφεραν να αποδείξουν οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου, οι οποίοι ανέλαβαν τον σχεδιασμό της γιορτής με τη συνδρομή των καθηγητριών τους.

Οι αφηγήσεις για το 1821 αγγίζουν τη μυθοπλασία: ήρωες, αυτοθυσία, αδούλωτο φρόνημα, ένδοξες νίκες… Όμως η ιστορία δεν γράφεται μόνο με αυτά, υπάρχουν και σελίδες ντροπής, δολοπλοκίες, προδοσίες. Στο πνεύμα αυτό οργανώθηκε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου και τελικά ξεδιπλώθηκε σε τρεις άξονες: την αφήγηση του υπόβαθρου της εξέγερσης του 1821, τη ζωή των ηρώων, το δραματικό και άδοξο τέλος κάποιων μεγάλων αγωνιστών, ώστε στο τέλος να καταστεί δυνατή η εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων ερμηνείας του χθες.

Γι’ αυτό ο εορτασμός αυτός δεν γίνεται απλά για να αναπαραγάγουμε λόγους και γεγονότα αλλά για να εμπνευστούμε από τα σύμβολα και τα ονόματα, να τα τιμήσουμε και να τα υψώσουμε στη θέση που τους αξίζει.

Τη γιορτή οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί: Ευτυχία Σπελέτα και Θεοδώρα Βαρβαρίγου

Related Posts

Μετάβαση στο περιεχόμενο