ΕΚΔΡΟΜΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Το διάστημα μεταξύ 11/05 και 13/05/2023 πραγματοποιήθηκε η πολυήμερη εκδρομή της Β΄ Γυμνασίου 2022-2023 στο Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία είχε κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικό χαρακτήρα χωρίς όμως να λείψει και η ψυχαγωγία και η διασκέδαση.

Την πρώτη μέρα της εκδρομής επισκεφθήκαμε το σπήλαιο Σφενδόνη των Ζωνιανών όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν με τη συνοδεία ξεναγού σε όλους τους επισκέψιμους χώρους του σπηλαίου και παρατήρησαν τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη συνέχεια μετακινηθήκαμε στα Ανώγεια και στο πατρικό του Ν. Ξυλούρη, όπως επίσης και τον Ι.Ν Αγίου Γεωργίου όπου ο πάτερ Αντρέας Κεφαλογιάννης μας ενημέρωσε για τις μοναδικές τοιχογραφίες και αγιογραφίες, τα τοπικά έθιμα των ημερών του Πάσχα και την ιστορία τους καθώς και για τα μοναδικά γκράφιτι που υπάρχουν στους εξωτερικούς τοίχους του ναού.

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου όπου περιηγηθήκαμε στην έκθεση των διάφορων οικοσυστημάτων, στα ζωντανά εκθέματα των ερπετών και των αμφιβίων καθώς και τα απολιθώματα του Γιγάντιου Δεινοθήριου, (Deinotherium giganteum) που έζησε στην Κρήτη κατά την Νεογενή γεωλογική περίοδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στους μαθητές ο προσομοιωτής σεισμού στον οποίοι βίωσαν την αίσθηση τριών μεγάλων σεισμών που έχουν συμβεί ανά τον κόσμο. Η μέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο ενυδρείο Cretaquarium του Ηρακλείου, όπου είδαμε πληθώρα θαλάσσιων ζωικών και φυτικών οργανισμών. Το εκπαιδευτικό κομμάτι της ημέρας έκλεισε με την μετάβασή μας στη Σπιναλόγκα όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα δρομάκια του οικισμού και να απολαύσουν τη θέα από το νησί. Τα εκθέματα και οι επιγραφές στα αναστηλωμένα σπίτια του οικισμού μας βοήθησαν να αντιληφθούμε τον τρόπο λειτουργείας του ως λεπροκομείο, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και τη συγκίνηση των μαθητών.

Η τελευταία μέρα της εκδρομής αυτής συνδύασε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου με την επίσκεψη τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα για τον Μινωικό πολιτισμό καθώς και να δουν μοναδικά και ιδιαίτερα αντικείμενα από διάφορες χρονολογικές περιόδους και τόπους. Στον δρόμο της επιστροφής, εκείνη την ημέρα, κάναμε στάση στο χωρίο Μυρτιά και στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, όπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρήσαμε χειρόγραφα κείμενα και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης αυτής προσωπικότητας της Κρήτης. Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με στάση στην πόλη του Ρεθύμνου όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον ωραίο καιρό κάνοντας βόλτα στην παραλία και στην παλιά πόλη.

Οι συνοδοί,

Αριστέα Σημαντηράκη

Δάφνη Καραθεοδώρου

Εύα Ξεπαπαδάκη

Related Posts

Μετάβαση στο περιεχόμενο