«Ψηφιακή Περιήγηση του τόπου μας»

Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας 2023

Παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων

Οι μαθήτριες της Γ΄Γυμνασίου Παλαιόχωρας και οι μαθήτριες της Α΄Λυκείου του Γενικού Λυκείου Παλαιόχωρας συνεργάστηκαν και υλοποίησαν το Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο «Ψηφιακή περιήγηση του τόπου μας – Ιστοριογραφία», συμμετέχοντας τόσο στην Έκθεση Αφίσας όσο και στο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας στις 12/5/2023, που συνδιοργανώθηκαν από  τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Με την βοήθεια των εκπαιδευτικών Σπελέτα Ευτυχίας ΠΕ01 και Μπουρδάκη Μαρίας ΠΕ02 οι μαθητές/τριες αντλώντας πληροφορίες από βιβλιογραφία και από το διαδίκτυο κατέγραψαν την ιστορία της Παλαιόχωρας από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Περιηγήθηκαν στο χρόνο, την ενετική περίοδο, την τουρκοκρατία, τη γερμανική κατοχή, τη μεταπολίτευση και φτάνοντας στο σήμερα δημιούργησαν ένα βίντεο – ταινία με την ιστορία της πόλης τους. Έτσι έγιναν δρώντα άτομα με σκοπό να αποτελέσουν μέρος του πολιτιστικού γίγνεσθαι και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου τους.

Επίσης δημιούργησαν ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον φωτογραφικό άλμπουμ, απαθανατίζοντας στιγμές της καθημερινότητας, τοπία με ηλιοβασίλεμα αλλά και την ανατολή του ήλιου, παραλίες, φυτά και ζώα της περιοχής.

Σκοπός τους προγράμματος ήταν η δημιουργία αισθήματος ευθύνης σχετικά με το περιβάλλον και την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Απέκτησαν δεξιότητες, ανέλαβαν πρωτοβουλίες και έδρασαν ως συνειδητοποιημένοι πολίτες στην τοπική τους κοινωνία αλλά και ευρύτερα.

Βασικοί στόχοι της έρευνας ήταν η εκτίμηση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού ως παρακαταθήκη, η εξοικείωση με την ιστορική έρευνα και η σημασία της φωτογραφίας ως μέσο μνήμης κάθε εποχής.

Υπεύθυνη προγράμματος: Σπελέτα Ευτυχία

Related Posts

Μετάβαση στο περιεχόμενο